Tilbage til Tilpasning af Bolstrene
Navigation
Nitning af delene

Tilvirkning af skallerne


Lidt om værktøj og hjælpemidler

Der er jo ikke noget i vejen for at man helt undlader brug af maskiner og således nøjes med at bruge høvl, fil og sandpapir m.v. til at bearbejde sine emner med.
Fra starten havde jeg faktisk en drøm om at fremstille en sådan "dogmekniv" - kun med brug af rent håndværksmæssige metoder.
Imidlertid "faldt" jeg over en ældre rondelslibe-indretning, som jeg har haft liggende i en del år. Den kaldes en Rotoflex og består af et aggregat til fastspænding af en boremaskine på en bordplade eller lign., samt en Rondel til opspænding i boremaskinen.
Rondellen er forsynet med Velcrobelægning til fastgørelse af sandpapir-skiver ( Ø=125 mm ).
Da jeg prøvede at anvende den på mine skaller, trådte jeg lynhurtigt ind i maskinalderen. Og når jeg nu har grejet...Rotoflex på boremaskineHavde jeg ikke haft min Rotoflex tror jeg nok jeg ville have anskaffet en "Super Sander" hos Jørgen Hanghøj. Den koster kun 135 kr og jeg har kun hørt godt om den.

Men over til skallerne...

Til min foldekniv valgte jeg skaller af Honduras Palisander. Det er en meget hård træsort og det får især betydning, når vi senere skal til at skrue i det.
I første omgang savede jeg klodserne til på målet 76 x 15 x 8 mm (Længde x Bredde x Højde).

Næste trin var at slibe klodserne til, mht. længde og smig, så de passer ned i lineren, præcis der hvor de skal skrues fast. Det er en lidt vanskelig proces, fordi både længden af skallerne og smigene i enderne skal passe. Jeg sigtede fra Bolstrene og lineren og
lavede så  nogle hjælpelinjer på klodsen. Derefter fjernede jeg så overskydende materiale lidt ad gangen og foretog hyppige kontroller. Jeg brugte min Rotoflex med forsigtighed og nåede et rimeligt tilfredsstillende resultat.
Den videre tilvirkning af skallerne havde jeg valgt at foretage efter at de var skruet fast på lineren - altså i deres endlige placering.
Det tilrådes at man borer et lille "opmærkningshul" igennem nitte hullet i mellemstykket ind i skallerne. Man får nemlig brug for lidt undersænkning til nitten, når den isættes i næste trin.
Selve iskruningen voldte faktisk en del problemer pga. Palisanderens hårdhed som nævnt ovenfor. Som udgangspunkt borede jeg et 2 mm hul, men skruerne var meget vanskelige at drive igennem og jeg fik ødelagt flere af kærvene, og måtte rekvirere flere skruer hos Jørgen Hanghøj. For at løse problemet købte jeg en Snittap Mellem M2 ISO hos L.V.Erichsen A/S.  ( den koster 100 kr ) Den giver imidlertid for små rynker til at være rigtig effektiv - derfor har jeg bragt link  til: Snittap Grund M02, som bør give større rynker, og dermed lettere iskruning.
Situationen redder jeg ved at anvende en Nålefil på de genstridige huller.
Måske er det endnu bedre at benytte et 2,1 mm bor fra start??

Nu skrues skallerne af igen og vi er klar til næste trin: Sammennitning af delene.
Tilbage til Tilpasning af Bolstrene
Navigation
Nitning af delene