Tilbage til Forsiden Tilpasning af fjederen

Bygning af Lagouiole Foldekniv
Indhold & Navigation


 
Jeg har købt et byggesæt til en Laguiole foldekniv.  Det foregik via Jørgen Hanghoi's  netbutik, som findes på adressen  www.hanghoi.dk


Foldeknivs Byggesæt


Umiddelbart havde jeg jo forestillet mig  at jeg kunne se mig ud af hvordan jeg skulle bygge kniven udfra de stumper, som jeg modtog et par dage senere. Det var imidlertid langtfra tilfældet.
Heldigvis havde Jørgen Hanghoi sagt at jeg bare skulle ringe. Den følgende fremstilling bygger på hans anvisninger, mine egne erfaringer samt hvad jeg har kunnet tilegne mig henad vejen.

Lidt om Terminologi


Skæftets teminologi


Skæftet består af to (spejlvendte) Linere i metal. Fortil og bagtil er der fastgjort et Bolster (fra Oldtysk - beslægtet med bulne, bælg). I hver Liner er der 3 skruehuller til Skallerne (dvs træhåndgrebene) og 3 nittehuller til samlingen af kniven. (se billedet ovenfor) Stykket imellem Bolstrene kan vi jo meget passende kalde mellemstykket.
Imellem de to Linere i den færdige kniv sidder fjederen. Den har 2 nittehuller, og forrest sidder en lille plade, som vi kan kalde "låsestoppet".
Ved retningsangivelser forestiller man sig at man står med den udslåede kniv med spidsen pegende fremad og skæret nedad.  Derved fastsættes også højre og venstre Liner/Skal.
Tilbage til Forsiden Tilpasning af fjederen