Bygning af Kokkekniv






Klingen 

Frost logo




Jeg har tidligere bygget en kokkekniv, som har vist sig meget anvendelig - ihvertfald bruger min kone den ofte og det er jo en rar fornemmelse når den hjemmebyggede kniv bliver foretrukket frem for de fabriksfremstillede.
Den viste klinge er en Kokkeklinge på 180 mm købt på nettet hos Jørgen Hanghøj




Kokkekniv delene




Der anvendes Auatals slangetræ, som giver nogle spændende mønstre i skæftet.
Mit værksted er temmelig primitivt og det er lidt af en udfordrig at save et mellemstykke med en tykkelse på 2 mm ( det hvide asketræ) jeg måtte slibe/pudse en del før det passede. Jeg har gjort en hånd-rundsav stationær og det virker udmærket.




Tilpasning af delene




Som vist på billedet ovenfor bores der huller til nitterne. Tillige saves der ud i mellemstykket efter knivfæstets form.
Selve skæftets form saves først ud efter at delene er limet sammen.
OBS Det er vigtigt at give de forreste dele af skæfterne den endelige udformning inden limningen. Efter limningen er de meget vanskelige / umulige at forarbejde. Saml de to klodser ved hjælp af nitterne og slib dem til den endelige form.



Efter kontrol af om delene nu også passer sammen, er vi nu nået frem til limningen. The point of no return eller ihvertfald difficult return.
Limen (Araldit eller lignende to-komponent lim) påføres, delene samles og sættes i pres ved hjælp af skruetvinger.

Limning



Når limen er tør foretager vi den første grove formgivning af kniven med en løvsav eller hvad der nu bedst egner sig til det pågældende snit.


De første grove formgivning



Nu forestår så den endelige udformning af skæftet. Også her sætter kun fantasien grænser, men jeg har lagt vægt på en ergonomisk udfomning således at jeg har fjernet mest materiale fra nederste højre kant. Det giver det bedste greb (for en højrehåndet person), synes jeg.
Det meste af arbejdet udfører jeg med min Super Sander fra Jørgen Hanghøj. Derefter Sandpapir korn 80 - 120 - 320 - 600 - 1200. Har man adgang til en Polermaskine er det naturligvis en god ide at benytte den.
Til slut en gang olie - og jeg har gode erfaringer med almindelig madolie, men der er mange andre muligheder. F.eks. Danish Oil.

GOD ARBEJDSLYST OG FORNØJELSE


Den færdige kokkekniv