Bygning af Cudeman 333
Cudeman 333

Cudeman 333


Efter at have bygget flere knive såvel som foldeknive søgte jeg nye udfordringer og valgte ovenstående. Den ser spændende ud med de kraftige fingergreb synes jeg. Samlesættet er købet hos NORDISCHES HANDWERK via nettet på adressen Nordisches Handwerk


Lidt om terminologi     Samlesaettet   


Det meste giver sig selv, men bagstykkerne kan godt volde lidt problemer styrkemæssigt. Derfor er det en god ide at lime dem sammen. Den lange udstansning forneden til venstre tjener som holder for fjederen. Denne skal placeres i holderen med den korte ende inde i holderen, således at fjederen peger opad.
Med sættet følger 2 fiberskiver, som ikke er vist på billede. De skal bruges til at sikre nem åbning / lukning af bladet og placeres mellem linerne og bladet omkring bladets aksel-nitte.
Den medfølgende nitte til dette formål består af en nitte med krave og en ring. Da jeg ikke var sikker på hvor meget jeg ville slibe af skallernes tykkelse, når jeg havde samlet kniven, valgte jeg istedet at fremstille en almindelig nitte i 3 mm messing og bruge den. Ellers kunne jeg jo risikere at slibe igennem kraven og ringen. Men er man sikker på den endelige tykkelse af skallerne er det selvfølgelig en smart feature med synet af en lidt tykkere bladaksel -som det ses på billedet af en færdig kniv foroven.


Limning af Skaller på LinerneLimning af Liner på Skal

Valg af skæftemateriale er jo naturligvis en helt individuel sag. Jeg valgte en klods af lamineret fiber, da jeg synes det er spændende med de "åretegninger", der fremkommer efter slibningen af kanterne. Af klodsen savede jeg to skaller med en tykkelse på 8 mm.

Det skal lige bemærkes at hvis man vælger kunststoffer eller ben som skæftemateriale, så har man mulighed for at nitte delene sammen. Lidt inspiration hertil kan hentes på dette link:  Nitning  Nitning i træ er en risikabel affære, da træ jo let flækker.

Nu limes linerne på skallerne med en god to-komponentlim, som illustreret på ovenstående foto. Jeg benyttede Casco's Strong Epoxy.
NB! Husk at vende linerne rigtigt, dvs. spejlvendt i forhold til hinanden.

Når limen er tør bores hullerne op så nitter og rør passer i hullerne - evt files hullerne, så god pasning opnås. Det samme for bagstykkets vedkommende.
Røret og nitterne afrundes i begge ender. Overflødigt skæftemateriale saves / slibes væk. Det er jo bekvemt at man bare følge linernes form. Bortset fra indhakket i ryggen af skæftet, hvor man aktiverer fjederen, behøver man ikke at gå tæt på lineren. Materialet kan slibes af, når kniven er samlet. Men indhakket bør rundes af inden samlingen, da det er lidt svært at komme til efter.

Tilpasning af fjeder

Nu isættes nitter, knivblad og vippearm som vist på billedet ovenfor for at kontrollere låsetappens pasning i bladets ryg. Tappen files med forsigtighed så bedste pasning opnås.

Nu skulle vi være klar til samlingen: Samling af Cudeman 333